De boot - Reisverslag uit IJmuiden, Nederland van Roelf Hekman - WaarBenJij.nu De boot - Reisverslag uit IJmuiden, Nederland van Roelf Hekman - WaarBenJij.nu

De boot

Door: Roelf Hekman

Blijf op de hoogte en volg Roelf

06 Augustus 2010 | Nederland, IJmuiden

De in september 2007 aangeschafte boot is een Standfast 40S. Zij is ontworpen door Frans Maas en gebouwd in 1978 door de Standfast werf te Breskens.
Haar naam, Pelangi, betekent Regenboog in het Indonesisch. Een hommage aan de Regenboog met zeilnummer 102, waarop ik in het verleden drie seizoenen heb bemand.

Specificaties ( nieuw geinstalleerd )
Afmetingen: 12,20 x 4,00 x 2,05 meter.
Waterverplaatsing: ca. 11 ton - Ballast: ca. 5,6 ton.
Materiaal: Polyester romp en opbouw, teak op dek en in kuip.
Motor: Peugeot Indenor Diesel 50 Pk.
Dynamo's: 1x 50 Ah en 1x 90Ah.
Tankinhoud: brandstof 120 liter - drinkwater 420 liter - vuilwater 90 liter ( 2008 ).
Besturing: wiel mechanisch Edson - metalen noodhelmstok - Smart Pilot S3G elektrische stuurautomaat ( 2008 ) - Aries windvaan zelfstuurinrichting ( 2008 ).
Interieur: teak, 2 slaapcabines, kooien 5 + (2), L-vormige bank BB en langsbank SB, stahoogte ca. 1,95 meter, toilet/douche, verwarming 3500 W Webasto diesel hetelucht kachel, L-vormige kombuis BB met: 3-pits Force 10 gasfornuis met oven ( 2008 ), waterdruk systeem 12V, Isotherm 30 liter boiler 220V en op motor ( 2008 ), Isotherm ASU/SP ca. 125 liter koelbox 12V ( 2008 ).
Accu's: verzorging Victron 2x 200 Ah AGM ( 2009 ), start Vetus 1x 95 Ah onderhoudsvrije - Acculader: 12V/35Ah - Zonnepaneel: Siemens 85 Watt.
Navigatie: Kaartentafel SB met: Nasa Navtex ontvanger, Philips MK8 navigator/GPS, Raytheon SL70 Radar, Raymarine ST60+ Grafisch multi instrument ( 2008 ), Icom M603 VHF DSC marifoon ( 2008 ), Icom M71 VHF draagbare noodmarifoon ( 2008 ), Icom M802 HF SSB DSC radio zender/ontvanger ( 2008 ), True Heading AIS-B zender/ontvanger ( 2008 ), Rasmus aktieve radar reflektor ( 2008 ), Boordcomputer 12V ( 2008 ), Salora 19" monitor/TV + DVD 12V ( 2008 ), Sony radio/CD ( 2008 ). In kuip: Raymarine ST60+ Log, Diepte-, Wind-, Close Hauled meter, ST6000+ bedieningsinstrument elektr. stuurautomaat en afstandsbediening ( allen 2008 ), Vloeistofkompas, 2de aansturing M603 marifoon dmv Commandmic III.
Uitrusting: Sprayhood, Plastimo 6 persoons reddingsvlot, Lodestar opblaasbare rubberboot 2,30 x 1,54 meter, buitenboordmotor 4 Pk Yamaha 2-takt, Lofrans Tigres elektrische ankerlier, 1x CQR anker met 55 meter ankerketting 8 mm, 1x Bruce anker met 40 meter lood ankerlijn ( 2008 ), zwemladder, 6x reddingsvest ( 2008 ), 2x lifeline over deklengte ( 2008 ), 1x Reddingboei ( 2008 ), 1x reddingstaak ( 2008 ), 1x lifesling ( 2008 ), klok, baro-, thermo-/hygrometer, 3x 2Kg ABC brandblusser ( 2008 ), diverse nood vuurwerk.
Tuigage: Sloep kotter getuigd, wegneembare 2e voorstag, Proctor aluminium mast met 2 paar zalings, Reckman genuaroller, 5 zeilen: grootzeil doorgelat met 3x reef ca. 50 m2, genua ca. 60 m2, stagfok ca. 30 m2 (2009), stormfok 8 m2, gennaker ? m2, giekneerhouder, achterstagspanner, 2x Lewmar 55 2-speed selftailing genualieren, 2x Lewmar 43 2-speed fok/spinnaker lieren, 1x Lewmar ?? grootzeil-vallier, 3x Lewmar 30 2-speed selftailing vallier, 1x Lewmar 16 reeflier, 1x spinnakerboom, 1x fokkeloet.
nnnn

Roelf

Welkom op de website van Roelf Hekman aan boord van zeiljacht Pelangi. Het doel van deze site is om een journaal bij te houden van mijn voorgenomen zeezeilreis voor onbepaalde tijd. Het vertrek van die reis staat gepland voor voorjaar 2012 met mijn zeiljacht Pelangi. Zij is een Standfast 40S met een lengte over alles van 12,20 meter, ontworpen door Frans Maas en gebouwd in 1978 op de Standfast werf te Breskens. Sinds september 2007 is zij in mijn bezit. Het jaar eropvolgend is gebruikt voor vervangingen en aanpassingen, zodat ze uitgerust zal zijn voor een dergelijke reis. Vanaf eind 2008 ligt ze in Marina Seaport te IJmuiden en sinds april 2009 woon ik permanent aan boord. Tot het vertrek in 2012 zal de tijd gebruikt worden om nog de nodige puntjes op de "i" te zetten en meer ervaring met haar op te doen. Op de landkaart hieronderde wordt de actueel afgelegde route bijgehouden. De route zoals ik die graag zou willen varen staat op de kaart onder "Reisverslagen/Geplande route". Of de afgelegde route ook zo zal zijn is echter van diverse faktoren afhankelijk, waarvan ik sommige niet zelf in de hand zal hebben. Zie verder "Reis". OOK OP ZEE PER E-MAIL (ALLEEN TEKST!) BEREIKBAAR: ph4136apenstaartsailmail.com MIJN REGULIERE E-MAIL IS: pelangi102apenstaarthotmail.com OF MAAK CONTACT VIA DE BOX "REACTIE PLAATSEN" ONDER AAN DE PAGINA VAN EEN REISVERSLAG nnnn

Actief sinds 06 Juli 2010